1) ulusal patent başvurusu yapmak (klasik yöntem), 2) Uluslar arası başvuru yapmak (Patent İşbirliği Antlaşması vasıtasıyla), 3) Bölgesel Patent başvurusu yapmak (Avrupa Patenti başvurusu, Avrasya Patenti başvurusu gibi)
Ulusal patent alabilmek için, ulusal ofislere (Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü) veya Dünya Ticaret Örgütü’nün üyesi olan her hangi bir ülkeye başvuru yapılabilir. Yapılan başvuru ilgili ülkenin dilinde hazırlanmış olmalıdır ya da başvuru farklı bir dilde yapıldıysa bile, belirli bir süre içinde ilgili ülkenin diline çevrilip düzenlenmelidir. (Türkiye’de bu süre 1 aydır). Ayrıca klasik başvuruda dikkate alınması gereken bir diğer nokta da, başvuru yaptığınız ülkenin vatandaşı değil iseniz, o ülkede sizi temsil edecek bir vekil tutma zorunluluğudur. Ayrıca minimum standartlar aynı olmasına rağmen, her ülke patent ofisinde şekli incelemeye tabi tutulan başvurular, farklı uygulamalara maruz kalabilir. Patent prosedüründe şekli incelemeden sonraki iki ana safha da, yapılan başvuru için araştırma ve incelemenin yapılmasıdır. Araştırmada başvuru konusu hakkındaki tekniğin bilinen durumuna bakılır. İncelemede ise, buluş konusu hakkındaki tekniğin bilinen durumu ile buluş karşılaştırılarak, başvurunun patentlenebilirlik kriterlerinin sahip olup olmadığı değerlendirilir. Klasik yolda araştırma ve inceleme ulusal ofisler tarafından yapılmaktadır. Birden çok ülkede patent alınmak istenilmesi durumunda, her bir ülke için, şekli şartların yerine getirilmesi, araştırma ve incelemenin her bir ülkede ayrı ayrı yapılması gerekmektedir.
Patent alabilmek için izlenebilecek ikinci yol Uluslar arası Patent İşbirliği Antlaşması kanalıyla başvuru yapmaktır. Bu yolla yapılan başvurularda, tek bir başvuruyla antlaşmaya üye ülkelerin her birinde patent alabilme olanağı vardır. (Yaklaşık 120 ülke). PCT (Patent Cooperation Treaty) iki safhadan oluşmaktadır. 1) Uluslara arası safha ki bu safhada şekli inceleme, araştırma ve istenirse inceleme ulusları ofis tarafından yapılmakta veya yaptırılmaktadır. 2) Ulusal safha ki burada başvuru sahibi uluslar arası safhada hazırlanmış olan araştırma (1.kısım) veya inceleme (2.kısım) raporu ile patent koruması istediği ülkelere giriş yapar. Çok sayıda ülkede patent alınması düşünülüyorsa, klasik yolla patent almaya göre avantajları vardır. Başvuru sahibine zaman kazandırır, birden çok ofisin şekli gereklilikleri sağlamak yerine (birbirinden farklılıklar gösterebilmektedir), tek bir şekli incelemeye tabi tutulur. Ayrıca, hazırlanan araştırma ve inceleme raporları ulusal safhada antlaşmaya taraf ülkeler tarafından kabul edilir ki bu da patent alma maliyetini önemli ölçüde düşürmektedir.
Burada şu belirtilmelidir ki, PCT başvuran işlemlerini kolaylaştıran bir patent alma yöntemidir, patentin verilmesi yine ulusal safhada ulusal ofisler tarafından verilen bir karardır.
Patent almak için üçüncü bir yol bölgesel patent ofislerine başvurusu yapmaktır. Bölgesel patent ofislerinden alınan patentler, yine şekli incelemeye, araştırma ve inceleme safhalarına tabidirler. İnceleme raporu olumluysa, yani başvuru patentlenebilirlik kriterlerine sahipse, patent o bölgesel ofise taraf olan, başvuru sahibi tarafından seçilen ülkeler için verilir. Türkiye Avrupa Patent Sözleşmesine Kasım 2000 yılından bu yana tarafdır. Türkiye veya antlaşmaya taraf herhangi bir ülkeye veya Avrupa Patent Ofisinin kendi birimlerine başvuru yapılarak, antlaşmaya taraf ülkelerde patent koruması alınabilir.
Patent başvuru sahibi, başvuru yapmadan önce ürünü için pazar olarak gördüğü ülkelerin sayısı, yeri gibi faktörleri göz önüne alarak yukarıdaki yollardan birini veya uygun olanlarını tercih edebilir.
Danışmanlık ve Belgelendirme Talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz
Marka Tescil
Markanızı tescil ettirmenizdeki amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin önlenmenizin de önüne geçmektir. Çünkü; bu durumda,
Patent Tescil Sistemi : Buluş sahibine, buluşunu kullanma ve kullandırma konusunda bir özerklik vererek, diğer insanları da buluşlar yapmaya teşvik eder.
Bir ürünün tümü veya bir parçası yada üzerinde bulunan süslemenin çizgisi, rengi, belirli yapısı, şekli, sesi, esnekliği veya diğer karakteristik özellikleri ile insan duyuları tarafından
Bir Buluşun Faydalı Model Belgesi Verilerek Korunması İçin Taşıması Gereken Nitelikler ; a-Yenilik : Faydalı model başvurusuna konu olan buluş başvuru tarihinden önce