ISO 9001:2015 Belgesi Belgelendirme ve Danışmanlık Firması ISO 9001 Belgesi Eğitim, Danışmanlık ve Belgelendirme
ISO 9001 BELGESİ
ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nedir ?
ISO 9001 BELGESİ ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
"ISO 9001 belgesi almak için ilk yapılması gereken" öncelikle bir danışman firma bulmaktır. Bunun için ISO danışmanlık ve eğitim hizmeti vermekte olan birkaç firma tespit edilerek görüşme yapılır.

Neden "belgelendirme kuruluşları" değil de danışmanlık firmaları ile görüşüyoruz?

"Danışmanlık firmaları firmanızda eksik olabilecek ve denetimse sıkıntıya neden olabilecek aksaklıkları gidermeniz konusunda size yardımcı olacak böylece ISO 9001 belgenizi daha uygun fiyatlar ile alabilmeniz mümkün olacaktır."

ISO 9001 BELGESİ ALMAK PAHALI MIDIR?
"ISO 9001 belgesi almak fiyat olarak" pahalı değildir. Bugün küçük işletmeler "Türkak Akreditasyonlu ISO 9001 belgesi" alabilmek için ortalama  belge fiyatlarıyla  iso 9001 alabilirler. Tabi yıllık ara denetim rakamları da görüşülüp sözleşme ve başvuru formuna eklenmelidir.

YILLIK ARA DENETİM NEDİR?
"Tüm ISO kalite belgeleri" 3 yıllık sürelerle verilmektedir. Ancak her yıl ara tetkikler yapılarak yenilenmesi gerekir. Kalite belgelerinin verilip daha sonra firmanın hiçbir denetime tabi olmadan 3 yıl belgelerini kullanması mantıklı olmazdı. Dolayısı ile eski dönemde yılda 2 kez yapılan ara denetimler yılda 1 kez yapılarak devam etmektedir.

ISO 9001 BELGESİ ALAN FİRMALAR HER YIL ARA DENETİM ÜCRETİ ÖDER Mİ?
Evet. Ancak ödemezse yasal bir sorun olmayacaktır. Fakat almış olduğunuz "ISO 9001 belgesinin ara ödemesi" ve "ISO 9001 denetimleri" yapılmaz ise hem belgeleriniz iptal edilir hem de mevcut "ISO 9001 belgelerinizi iade" etmeniz gerekir.

3 YIL SONUNDA BELGE YENİLENİYOR MU? SIFIRDAN BELGE ALIYORMUŞUZ GİBİ Mİ FİYATLANIYOR?
Hayır eğer 3 yıl boyunca düzenli ve sorunsuz olarak ara denetim tutarlarını ödemişseniz ve ara denetimlerde problem olabilecek büyük sıkıntılar (sizden kaynaklı) olmamışsa 3 yıl sona erdiğinde ara denetim tutarına yakın bir bedelle belgenizi yeniden alabilirsiniz.

ISO 9001 BELGESİ ALMAK İÇİN DANIŞMANLIK FİRMASI BULDUK SONRASINDA NE YAPILMASI GEREKİYOR, SONRAKİ ADIMLAR NELERDİR?
Danışmanlık firmalarıyla görüşüp şartları size uygun bir firma ile anlaştığınızda danışmanlık sözleşmesi karşılıklı olarak imzalanarak "ISO 9001 belgesi alım sürecine" girilmiş olur. Burada hemen belirtmek gerekir ki danışmanlık firmaları ile çalışarak "ISO 9001 belgesi almanız" şart değildir. Siz kendiniz de eğer biliyorsanız yönetim sistemini kendiniz kurabilir ve denetime girerek belgenizi alabilirsiniz. Ya da eğer firmanızda kalite yönetim sistemi kurmayı bilen bir kalite yönetim sorumlunuz mevcut ise aynı şekilde kendiniz sisteminizi kurabilirsiniz. Böylece toplam maliyetlerinizden yaklaşık %10-20 arasında danışmanlık ve eğitim gideri düşülmüş olur.

DOĞRUDAN ISO 9001 BELGESİ VEREN FİRMALARA BAŞVURUDA BULUNURSAK ISO 9001 BELGESİ ALAMAZ MIYIZ?
Bu şekilde "ISO 9001 belgesi almak" mümkündür. Fakat hiç sisteminiz yoksa zaten belgelendirme kuruluşu denetim yapamayacaktır. Belgelendirme kuruluşunun denetim yapabilmesi için olması gereken iki klasör vardır. Bunlardan ilki "ISO 9001 dokümantasyon" klasörüdür. İkincisi ise uygulama klasörüdür. Belgelendirme firmaları bu dosyalar üzerinden denetim yaparak sizi tetkik edebilirken eğer dosyalarınız yok ise doğal olarak sizi denetlemeleri mümkün olamayacaktır.

I
SO 9001 BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
ISO 9001 belgesi alabilmeniz için gerekli olan evraklar az evvel yukarıda ki soruda bahsettiğimiz iki adet ISO 9001 klasörü, bunun dışında mevcut şirket evraklarınızdır.

TÜRKAKLI ISO 9001 BELGESİ NASIL ALINIR?
"Türkaklı ISO 9001 belgesi" almanın diğer belgeleri almaktan farkı bulunmamaktadır. Elbette "Türkak Akreditasyonlu Belgeler" prestij açısından farklı avantajlar sunabilmektedir. Çünkü TÜRKAK kamu kuruluşudur ve bu durum özellikle duruma ve bulunduğunuz sektöre göre daha fazla avantaj sağlabilmektedir.

ISO 9001 BELGESİ ALMAK İÇİN BAŞVURDUĞUMUZDA EN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONU NEDİR?
ISO 9001 belgesi almak için başvurduğumuzda en çok dikkat edilmesi gereken konu; yapmış olduğunuz sözleşmede bulunan "belgelendirme ve yıllık ara denetim fiyatlarına" bakılmasıdır. Çok sayıda problem, ilerleyen senelerde özellikle "ara denetim fiyatlarında" anlaşmazlık nedeniyle çıkabilmektedir. Ayrıca "yıllık ara denetim bedelleri" 1 ay evvel ödenerek denetim tarihi belirlenir. Bu 1 ay içerisinde ödeme yapılmaz ise (firma yıllık ara denetim tarihinizden 1 ay önce size haber verecektir) belgeniz iptal edilmektedir.

ISO 9001 BELGESİ DANIŞMANLIK FİRMALARI TARAFINDAN VERİLEBİLİR Mİ?
Kesinlikle danışmanlık firmaları belge veremezler. Danışmanlık firmalarının tek verebilecekleri eğitim katılım sertifikalarıdır. Bunun dışında sadece "ISO 9001 danışmanlık" ve "ISO 9001 eğitimi" verebilirler. Ancak "belgelendirme firmaları" ile anlaşarak eğitim ve sistem kurulumu yapılan firmaların denetimleri ve belgelendirilmeleri için yönlendirme yapabilirler. Doğal olarak "ISO 9001 danışmanlık ve eğitim firmaları" her ay çok sayıda yönlendirme yaptıklarından sizin adınıza çok daha uygun fiyatlar ile denetim ve "belgelendirme fiyatları" sunabilirler.

ISO 9001 BELGEMİZİ ALIRKEN FİRMADA FİZİKSEL YA DA YAPISAL DEĞİŞİMLER İSTENİR Mİ?
"ISO 9001 belgesi kalite yönetim sistemi belgesidir" bununla birlikte, daha fazla sizin yönetimsel bakış açınız ile ilgilenmekte ve müşteri hedefli kurumsal yapı oluşturmak üzere kurulumu hedeflenmektedir. Gerçekten güvenlik, üretim kalitesini fazlasıyla etkileyen durumlar gibi anormal durumlar ve maliyetinizi yükselten kalitenizi düşüren problemler olmadıkça ve yasal şartları karşıladığınız sürece "ISO 9001 belgesi alma aşamalarında" her hangi bir maliyet artışı yaşamazsınız.

ISO 9001 BELGESİ ALABİLMEK İÇİN EN AZ KAÇ ÇALIŞANIMIZ OLMASI GEREKİR?
ISO 9001 belgesi almak için alt çalışan sınırı bulunmamaktır. İster 1 isterse 100 çalışanınız olsun ISO 9001 belgesi sahibi olabilirsiniz. Vergi levhası bulunan her firma sertifika alabilmektedir. Önemli olan kalite yönetim standardı için gereken şartları yerine getirmektir.

ISO 9001 BELGESİ ALMAK İSTEYEN FİRMALARA NELER ÖNERİRSİNİZ?
"ISO 9001 belgesi almayı düşünen firmaların" öncelikle bu sertifikayı neden almak istediklerini iyi kavramaları gerekmektedir. Kısa vadede büyük beklentiler içinde olmak hiçbir fayda görülmemesi anlamına gelecektir. "ISO 9001 kalite yönetim sisteminin maksimum faydası" uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Kısa vadede "iso 9001 belgesi almakla" bir anda kurumsal ya da kaliteli bir yönetim hemen oluşmayacaktır. Bu süreç sabır gerektiren, iyi planlama yapmayı gerektiren ve sonuçları hızlı alınamayacak bir sistemdir. Bu sistemin komplike yapısının ancak süreçler uygulandıkça ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır.

ISO 9001 BELGESİ NASIL ALINIR?
ISO 9001 belgesi almak şu anki teknolojiyle eskisinden çok daha hızlı ve kolayca alınabilir. Bunun için aylar süren başlangıçlar yerine daha hızlı entegrasyon sağlanabilmektedir. Elbette bunda bilgisayar programlarının sağladığı hız avantajı ve dokumantasyon yapısının sanal ortamda tutulabilmesinin mümkün olmasıdır.

ISO 9001 belgesi kalite kayıtları satın alma, üretim, kalite kontrol, paketleme, pazarlama, insan kaynakları, ürün yönetimi, satış, şatış sonrası müşteri hizmetleri. Hepsini aynı programla tek ekrandan online takip etmek mümkündür. "ISO 9001 belgesi danışmanlığı kalite eğitimleri planlanarak" verilmektedir.

İç denetçi egitimleri, "ISO 9001 kalite uygulama eğitimleri" ve "ISO 9001 belgesi sistem kurulum eğitimleri" farklı eğitimlerdir. Bu "ISO 9001 eğitimlerinin" hepsi tek bir paket danışmanlık hizmeti ile alınılıp belgelendirme sağlanacağı gibi ayrı ayrı da alınabilir. ISO 9001 belgesi nasıl olur alınır da uygulanmaz? Bu sorunun cevabı ile kurumsal kalite kültürü arasında kuvvetli ve organik doğrudan bir bağ bulunmaktadır.

"ISO 9001 belgesi almadan önce", "belgelendirme ve danışmanlık firmaları" ile randevu alarak görüşmek çok sayıda fayda sağlayacaktır. Böylece daha fazla veri elinizde birikirken tam olarak ne istediğinizi, hangi çalışma prensipleri içinde kalacağınızı en başından kavramış olursunuz. Bu durum gerek ilk "ISO 9001 belgesini alırken" veya sonraki yıllar içerisinde işletmenize çok fayda sağlacaktır. ISO 9001 belgelendirme konusu şirketlerin kalite politikaları gereği sunmakta oldukları hizmet veya ürünlerini belirlenmiş planlar ve hedefler dahilinde ISO 9001 belgesi gereği yürütmelerini, gerek iç gerekse dış denetimler yolu ile sürekli olarak düzeltmeler yenilikler yapmayı öngören "ISO 9001:2015 (yeni revizyonu) belgesi" kalite yönetim kurallarıdır.

Gerçek doğrultusu müşterilerinin hizmet veya ürünlerden memnun kalmalarını sağlamak bunu da aynı düzen kavramı içinde müşteri memnuniyet takip formları ile takip etmek olan ISO 9001 belgesi müşteriye güvence vermektedir. Sistem kalitesi bu yolla sağlanmış olurken süreklilik artışı da sağlanmış olmaktadır. 1947 yılında kurulmuş olup, 1987 yılında ilk standardı yayınlamış olan uluslararası akreditasyon federasyonu ISO her bir kenarında önemli 3 unsurun bulunduğu kurumlar, alıcılar, tedarik sağlayan firmalar arasında kuvvetli bir bağ oluşturmakta ve oluşturduğu bu bağı kuvvetlendirmek amacı ile standart üretmektedir.

ISO 9001 belgesi bu üçlü koalisyon ilişkisini sürdürmek kalite politikaları belirlemek ve karlılığı artırırken düzenleyerek yönetim anlayışına üst düzey anlam kazandırmak amacını gütmektedir. Uluslararası akreditasyon federasyonu bu amaçla halen çalışmalarını devam ettirmekte olup içerisinde bulunduğumuz 2015 yılı sonunda "ISO 9001 belgesinin yeni sürümü sayılan 2015 versiyonunu" yayınlamaya hazırlanmakta olup deneme sürümü ise yayımlanmış bulunmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz 2017 Mayıs itibariyle ISO 9001:2015 versiyonu resmi olarak verilmektedir. Eski versiyon geçiş süreci içinse henüz süre bulunmaktadır.

ISO kalite belgesi almak için başvurmak işin en kolay kısmıdır aslında zor olanı eğitim ve danışmanlık süreci için ödeme yapmak ve gerçek bir kalite yönetim sistemini kuruluşta uygulamaktır. Kıyasıya rekabetin artması, Pazar payının hızla daralıyor olması ISO belgesi almanın önemini yükseltmektedir.

Böylesi bir sistemi herksin kurduğu gibi kurarsanız hep dediğim gibi faydasını az görürsünüz ve çabuk bıkarsınız. Halbuki tıpkı insan kaynakları prosedüründe olduğu gibi bir proses oluşturup “Kendilerini kusursuz müşteri hizmeti vermeye adamış insanları işe alarak çalışanlar ile müşteriler arasında çok daha güçlü bağlar kurmak suretiyle başarıyı yakalama ihtimalini artıracağını” anlamanız ISO belgesi almanız konusunda yönetici veya firma sahibi olarak size daha faydalı bir kılavuz niteliği taşıyacaktır. Tüm çalışanları saran aile benzeri neşeli iş ortamı oluşturmanız şirketinizin başarısını sürdürmeniz de en etkili yöntem olacaktır. İşte bunun için "ISO belgesi almak" değil, gereği gibi ve kimsenin göstermediği bir gayret ve yeni fikirler ile sistem ortaya koymak en mükemmel yol olmaktadır.

Muhteşem kurum kültürleri ortaya tesadüfen çıkmazlar. Üzerlerinde durmak, düşünmek, üretmek, çalışmak gerekir. Hazır olan alıp kullanmak bir farklılık oluşturmaz. Tekdüze sistemlerin sıkıcılığı bu nedenledir. Fark oluşturma çabaları hiçbir zaman boşa olmamıştır, olmayacaktır da! Bir şirket kültürünüz yoksa hemen şimdi oluşturmak için elinizden ne geliyorsa yapın. Bunu yaparken samimi olun kar amacı gütmeyin. Aksi takdirde her şeyi yalnızca para için yapan patron durumuna düşer ve çalışanların "Patrondan kurtulma sanatını" icra etmeye başlamalarına sebep olursunuz. Şirketiniz büyüdükçe daha fazla çözüm üretmek zorunda kalacağınızı bu yüzden ISO belgesi almakla kalmayıp entegrasyon süreç zamanlamasının doğru yapılmasını önermekteyim.

ISO Belgesi Almak İçin Gerekenlerin Dışında;

ISO belgesi sahibi olabilmek amacıyla gerekenlerin kuruluşunuzun performans konsantrasyon sağlayabilmesi için "Ciddi bir kurumsal eğlence kültürünüz" olsun. Peki kurumsal eğlence kültürü ne demektir? Bu kuruluşların iş ortamlarını monotonluktan kurtarabilmek için tıpkı özel ev yaşamlarında bulunan özel paylaşım zamanları oluşturabilmektir. Örneğin benim bundan 15 sene kadar evvelinde çalışmakta olduğum Amerikan kaynaklı bir şirkette her ayın son Cuma akşamında şirket içi özel partiler düzenlenmekteydi. Bu hem tüm üst yönetim ve personelin kaynaşmasını hem de ciddi bir iş kültürün oluşmasına olanak sağlaması açısından çok takdir etmekte olduğum bir uygulamaydı. Unutmamak lazım gelen bilgi “İnsanların çalıştıkları firmalar ile övünme eğiliminde” olmasıdır. Her insan çalıştığı firmanın ne kadar kurumsal ve kaliteli olduğunu kendi arkadaş ve aile ortamında anlatmaya bayılmaktadır. Doğal bir sonuç olarak işyeri sadece çalışılan değil gelişilen bir çevre sağlamaktadır.

Tabi burada işin esas sırrı dengeyi kurabilmekte gizli. Bunu abartırsanız suyunun çıkma ihtimali oluşur. Bu biraz üst yönetimin yaklaşımı ile ilgilidir. Bazı yöneticiler sürekli kızgın ve asık suratlı olmanın bu nedenle çalışanların kendilerinden çekinmesinin iyi bir yöntem olduğu zannına düşerler. Ancak bu sadece zandır, gerçek olan ise bu değildir. Seviyeyi koruyabilmek ulaşılamaz olmak anlamını içermez. Burada anlatılan sistemin bir örneği müşteri ile ilişkiler prosedüründe ISO belgesi alım sürecinde mutlaka oluşturulmalıdır. Eğer siz ve şirketiniz moral dolu olursa bu mutlaka müşterilerinize de yansıyacaktır. Buna yansıtma tekniği de diyebiliriz.

Öğrenme insan hayatı boyunca sonu gelmeyen bir süreçtir. Önü alınırsa törpülenir ve sönükleşir. Önü açılırsa süreç hız kaybetmeden sürekli kendini tazeleyerek devam eder. Firmaların kendi içlerinde "ISO 9001 Belgesi Eğitim Planları" hazırlanırken çalışanların sürekli eğitilmesi ve adaptasyonu sağlanır. Uygulama mutlaka sertifikalı olmalıdır. Her katılımcıya kariyerinde artı puan katacak bu kuvvetli referans (eğitim belgesi) çalıştığı şirkete daha fazla güven duymasını sağlayacaktır. Yük ve güç dengesinin doğal dağılımı bu şekilde eşitlenirse inanın iş gücünüz daha kalıcı olduğu gibi, dış toplumda firmanız sürekli övülen haklı bir kurumsal başarı örneği olarak gösterilecektir. Halkın toplamı bir şekilde müşteriye eşittir. Toplum kavramının, tüketici sınıflarının facebook twitter gibi sosyal medya aracılığı ile genişlemekte paylaşım seviyesinin birbirine iyice yaklaştığı teknoloji çağında bunun önemi çok büyüktür.

Genellikle ISO 9001 belgesi alınacağı zaman çoğu firma ISO 9001 belgesi kalite sistem kurulum eğitimini almak gerektiği gibi ciddi davranmaz. Nasıl olsa ISO belgeleri artık her yerde vardır ve ayrıcalık sağlamamaktadır. Bunun böyle olmasının nedeni tekdüze kurulan sistemler, hatta sistemsiz sadece belge olarak sunulan kalite bakış açısıdır. Bugüne kadar tırnaklarınızla kazıyarak kurduğunuz ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığınız şirketiniz için kalite yönetim sistemi alırken farklı olmamalıdır. Bu hem duygusal hem maddi olarak zor bir aşamadır. Çünkü her firma sahibi kendi fikirlerine karışılmasından hoşlanmaz. Aslında kalite yönetim sistemi sizin fikirlerinize dokunmaz. Aksine doğru hareket edildiğinde gelişmesini sağlamaktadır. Çoğu yönetici ise tersini düşünmektedir. Esasen açıkça görülmese de her kuruluşun bir yönetim sistemi vardır ancak yazılı değildir, dökümante edilmemiştir.

ISO 9001 gibi uluslar arası standartlar kişilerin kafalarında taşımakta oldukları bu sistemleri bugün artık bilgisayar ortamına dökmelerini sağlar. Sorgulama ve algı yeteneklerini geliştirmeleri için yol gösterir. Bu gösterilen yollar ise uzun yılların samimi çalışmaları sonucu uzman bir ekip tarafından meydana getirilmiştir. Azalmakta olan pazar paylarının en temel nedeni artmakta olan talep ve parasal güç ile aynı sektörde kurulan yüzlerce yeni firmadır. Bu genç firmaların birçoğu sadece kazanmak amacı ile odaklanmış sektör tecrübesi olmayan kişiler tarafından yönetilmekte ve tek rekabeti fiyat ile yapabilen yatırımcılardır.

Küçük firma olarak sektöre giriş yapan firma yöneticilerinin en azından başarıyı örnekleme modeli seçip buna adapte olmaları olmazsa olmaz bir kuraldır. Bugünün başarılı firmaları ve yöneticilerinin yol ve yöntemlerini iyi özümsemeleri gerekmekte ve kendi kişiliklerini belki biraz tiyatral gayret ile ortaya çıkmaya ikna etmeleri zorunludur. Bir kitapta anlatılan yarım asırlık hayat tecrübelerini hızlıca edinebilmenin en mükemmel yolu o kitabı okumak ve okumakla kalmayıp icraata geçirmektir. Bu ve bunun gibi kitaplar içerisinden kaliteli olanlar seçilerek hareket edilmelidir.

Yeni fikirler yeni ufuklara yelken açmanızı sağlar. Çalışanlarınızın fikirlerine önem verin. Düşünce ve önerilerini size iletmeleri için "öneri şikayet kutuları" oluşturun. Yada özel bir mail adresi tanımlayın. Size kazanç sağlayan önerileri ödüllendirin! Sadece dışarıya değil asıl başarıyı içeriye yaptığınız yatırımlar getirir.

ISO belgesi almak için sonuç olarak ve performansında ölçülebilir ve kalıcı ilerleme kaydetmek amacıyla stratejinizi iyi belirleyin. Profesyonel kurumlar ile eğitim ve danışmanlık bağlantınızı koparmayın. Sadece ISO belgesi almaktan uzak durun. ISO belgesi almak için para ödemeyin uygulamak için bütçe ayırın. Danışmanlık ile ISO belgesi almak için burayı tıklayın bize ulaşın!

ISO NEYİN KISALTMASIDIR?
ISO kelimesi, “International Organization for Standardization” ifadesinin baş harflerinden kısaltılmıştır. Türkçeleştirmeye çalışırsak, “Uluslararası Organizasyon Standartlar İçin” düzeltmek gerekirse ISO ifadesi , “Uluslararası Standartlar Organizasyonu”nun kısaltmasıdır.

ISO BELGESİ BEDAVA ALINABİLİR Mİ?
Bazı durumlarda evet verilmektedir. Belgelendirme kuruluşlarının deneme amaçlı denetim yapmak ve akredite olabilmek için uygun yönetim sistemine sahip firmalar üzerinde yaptıkları ilk belgelendirmeler duruma göre ücretsiz olarak verilebilmektedir. Bunun dışında bizim gibi bazı danışman firmalar müşteri firmaların yapacağı yönlendirme işler aracılığı ile ekstra indirimler alabilir hatta gönderilen firma sayısına göre tüm ISO belgesi maliyeti danışman firma tarafından karşılanabilmektedir.

ISO EĞİTİMLERİ HİZMETİ ÜCRETSİZ ALINABİLİR Mİ?
Bir üstteki cevapta da ifade etmiş olduğumuz gibi eğer birkaç firma birlikte başvuru yapar veya bir firma kendisinden başka firmaları da danışman firmaya kazandırırsa ciddi indirimlerden faydalanabilir. Yönlendirilen firma sayısına göre ücretsiz olarak ISO 9001 eğitimi gibi eğitimleri alabilirler.

ISO BELGESİNİN SAHTE OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAŞILIR?
ISO belgesinin sahte olması konusu biraz çelişkilidir. Şimdi zaman zaman karşılaştığımız yoldan geçen adama ödeme yapmadığınız sürece kolay kolay sahte belge almazsınız. Böyle bir durum başımıza geldiği için ifade ediyorum. ISO belgesi almakta olduğunuz firmanın en azından bir iki referansını arayıp bilgi alabilirsiniz. Türkak akreditasyonlu belge alıyorsanız zaten Türkak’ın kendi web sitesinde Akredite kuruluş sorgula başlığından belge almakta olduğunuz firmanın geçerlilik ve yetki durumunu sorgulayabilirsiniz.


ISO BELGESİ ALMANIN EN KOLAY YOLU NEDİR?
ISO belgesi almanın en kolay yolu öncelikle bir kalite yönetim sorumlusu ataması yapıp bir danışman firma ile işbirliği çalışması içinde gerekli süreçleri hızlıca tamamlayıp belgelendirme denetimini geçebilmektir. ISO danışmanlığı kalite yönetim süreçleri konusunda ilgili firmada eğitimler veren sistem danışmanlığı yapan sertifikalı eğitimler verebilen kalite yönetim sistemi danışmanlığıdır.

ISO belgelendirme firmaları “Uygunluk Denetimi” yapmaya yetkili firmalardır. Danışmanlık firmaları ISO belgelendirme kuruluşu değildirler. Denetim yapma ve ISO belgesi verebilme yetkisi tamamen “Belgelendirme Kuruluşları”na aittir. Firmalara ISO belgesi ve eğitimlerini pazarlayan çoğu kez sizin görüştüğünüz firmalar danışmanlık firmalarıdır. Çünkü belgelendirme firmaları kendi kurdukları sistemi denetleyemeyeceğinden genellikle bu ISO belgesi yönetim sistemlerinin satış ve pazarlanmasını danışmanlık firmaları gerçekleştirmektedir.

ISO 9001 BELGESİ DANIŞMANLIK FİYATI NE KADAR?
Bu birçok etkene göre değişmektedir. Sadece danışmanlık istenmekteyse firma çalışan sayısına bakılmaktadır. Çalışan sayısı 20 kişinin altında olan firmalarda maliyetler daha düşük olabilmektedir. Eğer kalite yönetim sistemi için atadığınız “Kalite Yönetim Sorumlusu” bir personeliniz varsa maliyetler ciddi anlamda düşük olacaktır.

ISO BELGESİ NASIL ALINIR?
ISO belgesi almak için ilk yapmanız gereken bir danışmanlık firması ile görüşülmelidir. Hatta birkaç danışmanlık firması ile görüşerek bilgi almak gerekir. İlk aşamada belgelendirme firması ile görüşürseniz eksiklerden dolayı ya belge alamaz yada çok sayıda denetim nedeniyle zorluk yaşayabilirsiniz.

ISO 9001 belgesi almanın maliyeti nedir?

Sadece ISO 9001 belgesi almanın maliyeti hangi belgeyi almak istediğiniz ile orantılıdır. Türkaklı ISO 9001 veya farklı kurumlarda ISO 9001 belgesi alabilirsiniz. Bunun dışında akreditasyonsuz ISO 9001 belgesi de alınabilir. Bu durumda fiyatlar belgelendirme kuruluşuna göre (marka değeri yüksek büyük firmaların belge maliyetleri daha yüksek olacaktır) fiyat teklifi alabilirsiniz.

ISO 9001 BELGESİ ALMAK İÇİN HANGİ YOLU İZLEMEK GEREKİR?

Öncelikle maliyet çıkarılmalıdır. Bunun için birkaç danışmanlık firmasından fiyat teklifi alınarak işe başlanmalıdır. Firmada hangi personelin ISO 9001 belgesi almak için organize edileceği belirlenmelidir. Bu yönde alınacak kararlar doğrultusunda bir "kalite sorumlusu" ataması yapılmalıdır. Danışmanlık firmaları ile görüşmeleriniz size net bir yol haritası oluşturmanızda detaylı ve yeterli bilgiyi sağlayacaktır.

ISO 9001 BELGESİ ÜRÜNE Mİ VERİLİYOR?
ISO 9001 belgesi ürünlere verilmez. Yönetime verilir. Siz ürün üreten firma olsanız bile ISO 9001 belgesi ürünlere değil, süreçlere verilen bir belgedir. Uygulamalara verilir. ISO 9001 belgesi almış bir firmanın ürünleri değil yönetim anlayışı kalitelidir. Bu doğal olarak vaat edilen ürünün aynı kalite düzeyinde alınmasının da referansı olacaktır. Herhangi bir yatırımcı yasal şartlar dahilinde bir ürünün 2. Hatta 3. Kalite olanını üretmek bu alana yatırım yapmak isteyebilir. Her kuruluş gibi bu firmada ISO kalite belgelerini alabilir. Önemli olan üretimde kalite ve sürekliliğin sağlanmasıdır.

ISO 9001 BELGESİ ALMAK KALİTELİ OLMAK ANLAMINA MI GELİR?
ISO 9001 belgesi almak kaliteli olmaktan öte kaliteli sunmak ve kaliteyi sürdürmek anlamına gelir. Müşteri kalitesine odaklanır. Toplam kalite müşteri odaklı olarak geliştirilir.

ISO BELGESİ ALMAK ZORUNLU MU?
ISO belgesi almak yasal olarak zorunlu değildir. ISO belgesi denilmesine rağmen aslında tüm ISO belgeleri birer sertifikadır. Tamamen gönüllülük esasına dayanarak alınır. ISO belgesi almanın gerekliliği daha çok ticari boyutta veya sosyal sorumluluklar kapsamında zorunlu olmaktadır.

ISO 9001 BELGESİ ALABİLMEK İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELER?
Ticaret sicil gazetesi,
İmza sirküleri
Faaliyet belgesi,
Sgk bildirgesi,
Vergi Levhası,
Gıda firmaları veya sektöre göre kapasite raporu, üretim izni gibi belgeler
Ve belgelendirme sözleşmesi yeterli olmaktadır.

ISO 9001 ALMANIN ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NASILDIR?
ISO 9001 belgesi almanın çalışan üzerindeki etkileri duruma göre değişmekle birlikte çoğu zaman pek memnuniyetle karşılanmamaktadır. Bu nedenle ISO 9001 belgesi almadan önce, belgelendirme aşamalarında ve sonrasında süreçleri daha keyifli bir motivasyon seviyesine çekmek faydalı olacaktır. Çalışanlara katıldıkları eğitimlere dair kariyerleri adına mutlaka eğitim sertifikaları verilmelidir. Personelin kalite eğitimlerini severek alması sağlanmalı bunu daha çok sıkıcı bir yöntem ile değil bir sosyal etkinlik kapsamında gerçekleştirmesi gereklilik olarak hissedilmektedir.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İLE NASIL BAŞARILI OLURUZ?
ISO 9001 kalite yönetim sistemi ile başarılı olabilmek için düzgün bir sistem yapısı oluşturmak, işlevsel olmasına dikkat etmek ve herkesin uygulamakta olduğu sisteme hiç kimsenin uygulamadığı yöntemler ekleyerek sürekli geliştirmeye katkıda bulunmak ISO 9001 belgesi kalite yönetim sistemi ile maksimum fayda elde edilebilir.

ISO 9001 BELGELERİNDE NEDEN ÇOK DÜŞÜK FİYATLAR SÖZ KONUSU?
Bunun çok değişik nedenleri olduğu gibi, firmanın büyüklüğü, danışmanlık süreci ve beklentileri fiyat tekliflerine etki etmektedir. Bu nedenle fiyat teklifi alınırken danışmanlık belgelendirme gibi konular için ayrı ayrı teklif alınması daha net fiyat teklifleri ortaya koyacak ve fiyat karmaşasının önüne geçebilecektir.

ISO 9001 belgesini belgelendirme kuruluşları dışında kimse tarafından verilemeyeceği için ISO 9001 belgesi belgelendirme firmalarından alınmaktadır. Ancak denetim öncesi eksikleri giderme ve hazır olma sistem entegrasyonu, kılavuz olması açısından bir danışmanlık firması ile başlayan belgelendirme sürecinin belgelendirme firması ile bitirilmesi izlenebilecek en mantıklı yol olacaktır.

Sağlam bir akreditasyonu bulunan, uluslararası bilinirliği yüksek, Türkak gibi kamu kuruluşları tarafından akredite edilmiş belgelendirme firmaları her zaman en güvenilir firmalar olmaktadır.

ISO 9001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır? ppt sunum dosyası için buraya bakınız.


AKREDİTASYONSUZ ISO 9001 GEÇERLİ MİDİR?

ISO 9001 belgesinin akreditasyonlu olması gerekli midir? Akreditasyon herkesin anlayabileceği biçimde ifade etmek gerekirse “Tanınırlık, Yetkilendirilmiş” kelimeleri ile ifade edilebilmektedir. Bugün akreditasyonlu iso belgesi denildiğinde akıllara gelmesi gereken tüm dünyada geçerliliği kabul edilmiş akredite bir kuruluş tarafından onaylanmış iso belgesi‘dir. Akreditesiz Akreditasyonsuz  Nan Akredite (...
ISO 9001 AZ HATA ÇOK İŞ
ISO 9001 Az Hata Çok İş => Dokümante edilmiş bir kalite sistemi iletişim ve koordinasyo­nu arttırırken faaliyetlerin birleştirilmesini sağlar. Problemler artan kontrol, standardizasyon, kalite bilinci, koordinasyon ve katılım ile azaltılır. Kalite sistemi, işlerin yapılına ve kaydedilme şeklindeki tutarlılığı arttırır. Yeni çalışanların işi daha çabuk ve daha hızlı öğrenmelerini sağlar.

ISO 9001 BELGELENDİRME AKREDİTASYONLARI

ISO 9001 belgesi alırken sık sık karşılaşılan akreditasyon konusu nedir ne anlama gelmektedir? Akreditasyonsuz iso belgesi sahte mi demektir? ISO 9001 kalite belgesi alırken hangi akreditasyona sahip belgeler tercih edilmelidir? ISO 9001 gibi kalite belgeleri verilirken 3 ayrı yapıda iso 9001 belgesi verildiğini biliyoruz. Bunların Türkak Akreditasyonlu, Uluslararası akreditasyonlu ve akreditasyonsuz

ISO 9001 BELGESİ ALAN FİRMALAR
ISO 9001 Belgesi Alan Firmaların Yapması Gereken Çalışmalar Nelerdir? => Belge odaklı düşünülüp tamamen bu hedefler doğrultusunda ISO 9001 belgesi alan firmaların sonrasında genel bir rehavete girdiklerine çoğu kez şahit olduk. Çünkü tüm suyun tamamı birden ilk 3-6 içerisinde içiliyor ve hedefe varılana kadar sarf edilen eforun tümü bir anda boşlukla son buluyor.

ISO 9001 BELGESİ İŞE YARIYOR MU?
ISO 9001 Belgesi Ne İşe Yarar? => ISO 9001 kavramını daha önce duymayanları bir kenara koyacak olursak işlet­me sahipleri bugünlerde ya bu sistemi şirke­tine kurdurup belgesini almış yada bu işin maliyetlerini ve faydalarım terazide tartarak karar vermeye çalışmakta.

ISO 9001 BELGESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

ISO 9001 ve diğer ISO belgelerinin geçerlilik süresi 3 yıldır. İlk belgelendirme tarihinden itibaren 3 yıl süresince geçerli olan iso 9001 kalite belgesi kaç yıl geçerli belgesi bu 3 yıllık süre dolduğundan daha uygun bir maliyetle yenilenmektedir. Bu maliyet ise çoğu zaman dolar ve euro kurundaki artışa bağlı olmakla birlikte ilk belgelendirme tutarının yaklaşık 3’te 2’si civarındadır. Bu oranlar bilgi olması...
ISO 9001 BELGESİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
ISO 9001 Belgesi Sorgulama => Almış olduğunuz iso belgesinin geçerliliğinden sahte olup olmadığından emin olmak için ilk adım mutlaka hizmete ve belgeye ait faturanızın bulunmasıdır. İkinci adım ise iso 9001 belge sorgulama aşamasıdır. Belge sorgulama işlemini belgenizin üzerinde bulunan internet adresinden belge sorgulama menüsünü kullanarak yapabilirsiniz.

ISO 9001 BELGESİ VEREN FİRMALAR
ISO 9001 belgesi veren firmalar yetkili akreditasyona sahip belgelendirme kuruluşlarıdır. Ancak belgelendirme firmaları doğrudan belge hizmeti vermezler. Danışmanlık firmaları belgelendirme firmaları ile birlikte çalışırlar. Bu bir ortaklık değil hazırlık aşamasıdır. Danışman firma ile çalışmanın çok sayıda avantajını belgelendirme firmalarında bulamazsınız.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ORGANİZASYON ŞEMASI OLUŞTURMAK

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İçin Organizasyon Seması Olusturmak. ISO 9001:2008 bugün tüm Dünya’da en çok bilinen ve en aktif olarak idame ettirilmekte olan yönetim sistemi standardıdır. Etkin olmakla birlikte iso 9001 kalite yönetim sisteminin etkin ve doğru olarak yürütülebilmesi için yerine getirilmesi gereken minimum şartların işletmeler de uygulanması gerekmektedir.

TURKAK ONAYLI ISO 9001 BELGESİ

TURKAK Onaylı ISO 9001 Belgesi; TURKAK “Türk Akreditasyon Kurumu” kısaltması olup Uluslararası ve kamuya ait belgelendirme kurumudur. Turkak bir kamu işletmesi olup hali hazırda Türkiye’de en saygın ve güvenilir iso belgeleri Turkak onaylı iso belgesi’dir.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ NASIL KURULUR

Sitemizde yer alan ISO 9001 dokümanlarını firmada kurabilmek için öncelikle PROSES' lerin tespit edilmesi gerekiyor. Bunun içinse yapmak gereken şirket içindeki her departmanın listelenmesidir. Örnek basit bir firmada aşağıdaki bölümler olabilir.

ISO 9001 BELGELENDİRME KRİTERLERİ
ISO 9001 Belgelendirme Kriterleri Nelerdir? => ISO “International Organization for Standardization” un baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçeye "Uluslar Arası Standartlar Organizasyonu" biçiminde çevirilen ISO özel bir şirket gibi ticari değil, gönüllü olarak ve 162 ülkenin ortaklığı ve aktif katılımıyla sürdürülen ve tek amacı standartlar üretmek olan bir organizasyondur.
   Diğer Hizmetlerimiz ;
Kayra İletişim
0232 364 49 03
Danışmanlık ve Belgelendirme Talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz
CE Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
CE Belgesi
CE Belgesi Nedir? CE Belgesi nasıl alınır? Aşamaları Nelerdir ?
ISO 27001 Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 27001 Belgesi
ISO 27001 Belgesi Nasıl Alınır? Aşamaları Nelerdir?
ISO 14001çevre yönetim sistemi Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 14001:2015
ISO 14001:2015 Belgesi Nasıl Alınır ? ISO 14001 aşamaları nelerdir?
ISO 13485 Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 13485 Belgesi
ISO 13485 Belgesi Nedir? Hangi Firmalar Alabilirler ?
ISO 22000 Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 22000 Belgesi
ISO 22000 Belgesi Nedir? ISO 22000 Belgesi nasıl alınır?
ohsas 18001 iş ve işçi sağlığı belgesi Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 45001 Belgesi
ISO 45001 Belgesi Nasıl Alınır ? Aşamaları nelerdir?
KAYRA WEB SERVİSİ Copyright © | Web Dizayn